Contacteer ons

Contacteer ons vandaag, dan zetten we samen de eerste stap!

(+32)(0)11 98 85 76

3 tips voor een dynamische organisatie met veranderkracht.

| 10-Oct-2017

3 tips voor een dynamische organisatie met veranderkracht.

3 tips voor een dynamische organisatie met veranderkracht.

 

Een agile cultuur houdt de organisatie wendbaar. Maar hoe creëert u zoiets? De organisatie is wendbaar wanneer u en uw medewerkers snel in kunnen spelen op bedreigingen en veranderingen. Zowel van buitenaf als van binnen. Maar zo’n omslag is net als iedere andere cultuurverandering niet een, twee, drie gemaakt. Wat is er voor nodig om een agile cultuur tot stand te brengen? Hoe diep is het water in jouw organisatie?

 

Creëer een tweerichtingscultuur

Nummer één op de to-do lijst is wel om de top-downcultuur te veranderen in een van tweerichtingsverkeer, dat betekent informatie en kennis omhoog en begeleiding naar beneden. Zorg dat de laagste afdelingen gehoord worden. Dat is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat agile niet alleen een papieren tijger wordt, maar er ook werkelijk een innovatieve cultuur ontstaat. En innoveren betaalt zich dubbel en dwars terug: bedrijven die veel investeren in innovatie zien veel rooskleurigere winst- en omzetverwachtingen tegemoet dan bedrijven die dat niet doen

 

Zorg een open communicatieplatform

Elke ervaren professional is ‘agile genoeg’ om te weten dat een paar zaken onontbeerlijk zijn om een wendbare organisatie tot stand te brengen: naadloze communicatie, een focus op innovatie, een ambitie om samen te werken en dat ook te faciliteren. Sleutelwoord: faciliteren! Zorg dat er een organisatie-breed platform is dat voor iedereen toegankelijk is zodat verandering in de omgeving vroeg kan opgemerkt. Verandering staat en valt met betrokkenheid.

 

Stop met functiespecialisatie

Transparantie en teamwork zijn onmisbaar voor een agile cultuur, maar dat vergt het herzien of zelfs opheffen van functiespecialisatie. Agile werkt niet goed wanneer medewerkers voornamelijk individueel werken of in groepen met dezelfde expertise. Dan blijven mensen in dezelfde patronen hangen.